jom masak menggunakan resipi yg simple je..
1.sambal gesek
Bahan-bahan:
Segenggam Ikan bilis
15 biji cili api - lebihkan jika suka pedas
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
Panaskan sedikit minyak, goreng ikan bilis hingga separa masak. Angkat dan ketepikan.
Masukkan cili api, bawang merah, bawng putih dan garam ke dalam lesung batu. Tumbuk hingga hancur. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi hingga ikan bilis separa hancur. Perahkan limau kasturi dan gaul rata.
Sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan dengan nasi panas
Segenggam Ikan bilis
15 biji cili api - lebihkan jika suka pedas
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
Panaskan sedikit minyak, goreng ikan bilis hingga separa masak. Angkat dan ketepikan.
Masukkan cili api, bawang merah, bawng putih dan garam ke dalam lesung batu. Tumbuk hingga hancur. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi hingga ikan bilis separa hancur. Perahkan limau kasturi dan gaul rata.
Sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan dengan nasi panas
Sambal Goreng Daging Berkuah. (untk 6 pax)
Bahan:
500 gr daging , potong 1 x 2 x 4 cm
3 sdm minyak untuk menumis
2 helai daun salam
1 cm lengkuas, ketuk
250 ml santan pekat dari 1 biji kelapa
500 ml air santan cair dari 1 biji kelapa
Kisar halus:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili merah
1¼ sdt garam
1 sdt gula pasir
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar, masukkan daun salam, dan lengkuas hingga harum, masukkan daging, kacau rata.
2. Tambahkan santan cair, masak hingga daging empok. Masukkan santan pekat, biarkan di atas api, kacau hingga mendidih.
3. Kecilkan api, masak hingga santan naik minyak. Angkat.
4. Sajikan.
500 gr daging , potong 1 x 2 x 4 cm
3 sdm minyak untuk menumis
2 helai daun salam
1 cm lengkuas, ketuk
250 ml santan pekat dari 1 biji kelapa
500 ml air santan cair dari 1 biji kelapa
Kisar halus:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili merah
1¼ sdt garam
1 sdt gula pasir
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar, masukkan daun salam, dan lengkuas hingga harum, masukkan daging, kacau rata.
2. Tambahkan santan cair, masak hingga daging empok. Masukkan santan pekat, biarkan di atas api, kacau hingga mendidih.
3. Kecilkan api, masak hingga santan naik minyak. Angkat.
4. Sajikan.
Post a Comment